Svazek obcí Za Letištěm

Svazek obcí Za Letištěm

Svaz žen [ Sdružení nebo spolek ]

Ženské hnutí v Nivnici bylo založeno v roce 1947. To se sešlo několik žen, které chtěly dělat něco pro obec. Pracovaly tenkrát při různých komisích, jako byla: sociální, bytová, zdravotní a další. Komise byly tenkrát moc nepopulární a práce v nich byla složitá a nevděčná. Členky ženského hnutí se snažily pomáhat těm nejchudším a nejpotřebnějším, protože bylo mnoho bídy, sociální politika tenkrát ještě neexistovala a důchody také žádné nebyly.

Jako první organizace žen uspořádala cyklus malé rodinné školy. Konalo se celkem 16 přednášek - výchova k manželství, rodičovství, hovory s právníkem, lékařem a dalšími. V roce 1956 ženy založily "Sbor pro občanské záležitosti." Zase to byly většinou členky svazu žen, které byly plně zapojeny do této veřejné akce v naší obci. V roce 1957 na popud ONV v Uh. Brodě byla uzavřena družba s Dolní Súčou. Každoročně jsme se setkávaly a vyměňovaly jsme si zkušenosti jak z práce národního výboru, školy, JZD, tak i z práce žen. Předsedkyní výboru žen tenkrát byla A. Šedivá.

Pořádaly jsme společné zájezdy po stopách SNP, do Lidic - Terezína. V roce 1987 jsme v Dolné Súči oslavili 30. výročí založení této družby. Od roku 1989 tak naše družební setkání nějak utichlo, ale v roce 1999 jsme naši družbu opět slavnostně obnovily. Další stovky hodin odpracovala naše organizace při výstavbě mateřské školky, pálenice, vodojemu, smuteční síně, klubovny žen (nyní nadační dům)., nového národního výboru , nivnické "jizby", o kterou se dobře stará již 25 let paní Gazdíková. Připravily jsme stovky přednášek, besed, besedy tří generací, se zemědělskými ženami, besedy s prodavačkami. Pro naše mladé členky jsme připravily desítky kurzů šití, módní přehlídky, kurzy přípravy teplých a studených jídel, pečení zákusků.

Tyto tradice jsme dodržovaly až doposud. Připravily jsme také desítky výstav dovedných rukou našich žen, desítky kulturních akcí, divadel, fašankové večery s pochováváním basy, večery básní, písní, stovky jiných kulturních akcí. Dříve do našeho sdružení patřilo 300 žen. Dnes je nás zhruba~jen 5% z tohoto počtu. V sedmdesátých letech jsme také pořádaly besedy s důchodci. V roce 1970 byla také při příležitosti MDŽ paní Dočkalová přijata na Pražském hradě. Naše organizace byla vždy dobře hodnocena, jak místními orgány, tak okresními i krajskými. V roce 1983 se paní Dočkalová a paní Trtková zúčastnily světového mírového shromáždění v Praze. Naši organizaci navštívilo mnoho různých delegací z celého světa, protože jsme se mohly chlubit velkou aktivitou našich žen. Byly u nás ženy z Kambodže, Laosu, Vietnamu a Sovětského svazu. Naši organizaci navštívila také ČS televize a rozhlas Brno. Natočili s námi besedu v "nivnické jizbě", mateřské školce, na dětském karnevalu ve sportovní hale.

A tak bychom mohly vypočítat další akce. Prostě naše ženy jsou a byly vždy u všeho, co se v naší obci dělo a děje. Na závěr bychom chtěly poděkovat všem členkám výboru, které pracují dodnes, ale i ostatním ženám, které se podílely na jakékoliv práci, jak pro naši organizaci, tak pro naši obec, celou společnost, ale i pro naši krásnou vlast. Jenom je velká škoda, že tuto naši aktivitu nemáme komu předat!

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.uherskobrodsko.cz

AKTUALIZACE: Renata Starobová (MÚ Bojkovice) org. 56, 27.02.2004 v 08:40 hodin
člen
Železnohorského
regionu
logo: MAS Železnohorský region