Svazek obcí Za Letištěm

Svazek obcí Za Letištěm

Rybáři [ Sdružení nebo spolek ]

Rybářský kroužek v Nivnici vznikl v roce 1975 na popud pana Josefa Smetany Nivnice č.p. 830, který se rybaření věnuje již dlouhou dobu a rozhodl se své zkušenosti předat mladým lidem a získat je pro tuto zajímavou a velmi prospěšnou zájmovou činnost.


Od založení rybářského kroužku uplynulo 25 let. Do tohoto kroužku vstupují děti ve věku od 8 do 15 let. Jedná se o žáky Základní školy v Nivnici. Vesměs to jsou děti z Nivnice, ale v menším počtu navštěvují kroužek i děti z Korytné. Od jeho vzniku jej průběžně navštěvovalo 200 žáků. V současné době má kroužek 42 členů (chlapců). Každoročně vstupuje 10 až 12 nových členů. V základním kádru 42 členů je 6 žáků z Korytné. Během doby někteří žáci z kroužku vystoupí a ti vytrvalejší, kterým se zájem o rybaření stal koníčkem, přestupují po dovršení 15 let do rybářské organizace v Uherském Brodě.

Základní podmínkou, aby se člen mohl věnovat rybolovu, je projít řádným školením. Školení mladých adeptů rybářů probíhá každoročně od prosince do března po dobu 3 měsíců (2 hodiny týdně). Tato školení se zájemci o rybaření prováděl p. Smetana. Zpočátku proškoloval děti ve svém domě, později v kinosále, na obecním úřadě. Nyní již několik let probíhá školení v učebně Dolní školy v Nivnici. Jménem rybářského kroužku by chtěl pan Smetana poděkovat za podporu vedení školy, přestavitelům Obecního úřadu v Nivnici a rybářskému svazu v Uh. Brodě. Bez jejich vstřícnosti by existence činnosti kroužku byla značně ztížena.

Školení, které provádí pouze vedoucí kroužku je rozděleno na teoretickou část v učebně základní školy a praktickou s použitím rybářského náčiní, která je prováděna na školním hřišti, školním dvoře, u řeky Olšavy nebo na nádrži Ordějov. Rybářské náčiní si žáci zaobstarávají sami. Na školeních jsou mladí rybáři seznamování s druhy ryb ušlechtilých i plevelných, s dobou hájení ryb a vodních živočichů, s dobou odchytu ryb. Učí se o chování u vody, pořádku u vody, úctě ke starším lidem a dodržování rybářských řádů, technice chytání ryb. K výuce používají rybářské knihy, kde si rozšiřují znalost o rybách a vodních živočiších. Na závěr školení, žáci přistupují ke zkoušce, u které musí prokázat znalosti o všech druzích ryb, vodních živočichů a rostlin, se kterými se setkají u vody. Mladí rybáři po úspěšném složení zkoušek dostanou od vedoucího p. Smetany rybářské doklady, které je opravňují k chytání ryb. Tyto doklady musí nosit u sebe k vodě a na požádání se jimi proukazovat při rybolovu Rybářské stráži. Při rybolovu musí mít mladý rybář doprovod osoby starší l8ti let.
V měsíci květnu se každoročně žáci zúčastňují tématického zájezdu do rybářských líhní a sádek v Koryčanech, Hodoníně a Břeclavi, kde se seznamují s chovem ryb. Mladí rybáři nemusí odpracovat brigádnické hodiny, ale odevzdávají 3 kg šrotu za rok, který se používá k výkrmu ryb na chovných rybnících.

Veřejnost v obci je o činnosti rybářského kroužku mladých rybářů seznamována prostřednictvím vývěsní skříňky, která je umístěna ve výloze obchodního domu Jednoty v Nivnici. Skříňka je pravidelně obměňována členy kroužku a slouží i k informacím členům. Žáci, kteří zdárně složili zkoušky jsou každoročně fotografování na společnou fotografii. Samotná činnost mladých i starších rybářů je zaznamenána v kronice, která se nachází na Českém svazu rybářů v Uh. Brodě.

Jedenkrát za rok se konají pro mladé rybáře rybářské závody na vodní nádrži na Ordějově. Pro vítěze jsou určeny hodnotné ceny a pro všechny je připraveno občerstvení. Rybářský kroužek mladých rybářů se těší značnému zájmu žáků z Nivnice i Korytné. Mladí rybáři svou činností přispívají k ochraně životního prostředí, k čistotě vod a získávají pro tuto činnost i ostatní děti. Tito mladí rybáři pak rozšíří řady členů rybářského svazu.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.uherskobrodsko.cz

AKTUALIZACE: Renata Starobová (MÚ Bojkovice) org. 56, 27.02.2004 v 08:32 hodin
člen
Železnohorského
regionu
logo: MAS Železnohorský region