Svazek obcí Za Letištěm

Svazek obcí Za Letištěm

Národní park a CHKO Šumava [ Biosférická rezervace UNESCO ]

Poloha
Národní park zahrnuje přírodně nejhodnotnější partie Šumavy a po celém obvodu je lemován CHKO stejného jména.

Rozloha
68 520 ha, CHKO 94 480ha.

Historie
V roce 1963 byla Šumava vyhlášena chráněnou krajinnou oblastí. V roce 1991 ji vláda ČR prohlásila národním parkem. V roce 1990 se stala biosférickou rezervací UNESCO.

Nadmořská výška
kolísá od 510 do 1378 m n. m. (Plechý)

Příroda
Národní park Šumava představuje tektonicky zdvižené, zarovnané pohoří s vrchovinným až pahorkatinným reliéfem s rozsáhlými pláněmi i ve výškách kolem 1000 m n. m. a s důsledky glaciálního zalednění v podobě zbytků ledovcových karů, ledovcových jezer, kamenitých a balvanitých moří. Patří mezi nejrozsáhleji zalesněná území střední Evropy a ačkoliv je většina lesních porostů druhotná, blíží se přirozené skladbě lesa. Šumava je pramennou oblastí nejdelší české řeky Vltavy.

Přírodní zajímavosti
Borová lada, Buková slať, Jelení vrch, Jezerní luh, Obří zámek, Pramen Vltavy, Spálený luh, Tetřevská slať, Trojmezná hora,Vltavský luh, Žďárecká slať, Bílá strž, Boubínský prales, Černé a Čertovo jezero, Házlův kříž, Svatý Tomáš, Velké bahno, Hamižná, Nebe či Zátoňská hora. O těchto i ostatních lokalitách se můžete informovat v informačních střediscích Správy NP a CHKO Šumavy.

Hlavní turistická centra
V blízkosti NP leží několik významných měst, která poskytují odpovídající možnosti ubytování a stravování. Jsou jimi samotné České Budějovice, Kaplice, Český Krumlov, Horní Planá, Prachatice, Vimperk a Železná Ruda. Navíc jsou v turistických oblastech hor lyžařská zařízení a hotely, které poskytují zázemí po celý rok.

KONTAKTNÍ ADRESA:

Národní park a CHKO Šumava
1. máje 260
385 50 Vimperk
Česko (CZ)
tel: (+420) 388 450 111

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.npSumava.cz

AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 2, 12.10.2004 v 11:41 hodin
člen
Železnohorského
regionu
logo: MAS Železnohorský region