Svazek obcí Za Letištěm

Svazek obcí Za Letištěm

Útulna Maměnka na Pustevnách [ Lidová architektura ]

Útulna Maměnka na Pustevnách, zima
Útulna Maměnka na Pustevnách v zimě
Útulnu Maměnka na Pustevnách nechali postavit v roce 1898 členové turistického spolku Pohorské jednoty Radhošť. Pověřený architekt Dušan Jurkovič navrhl dřevěné srubové stavby v secesním slohu s bohatým stylizovaným dekorem. Dbal při tom, aby budily dojem slovanské lidové architektury. U Maměnky uplatnil valašskou formu dřevěných venkovských staveb.

Druhá světová válka přinesla zpustošení pustevenských objektů, neboť v závěru války tam byli ubytováni příslušnici Hitlerjugend a maďarských asistenčních oddílů.

Po válce, v roce 1947 se na Pustevny dostavil tehdy téměř osmdesátiletý Jurkovič a přimluvil se za zachování objektů, přestože se vyjádřil, že by takto již nestavěl. Nejstarší útulny se pomalu dostávaly do havarijního stavu, takže časem zůstal plně funkční jen hotel Tanečnica a nedaleký hotel Radegast.

S myšlenkou zásadní rekonstrukce pustevenských útulen přišlo až v osmdesátých letech Valašské muzeum v přírodě. Realizovat se ji podařilo až od roku 1995. Po čtyřech letech, v roce 1999 mohla být slavnostně znovuotevřena útulna Libušín a v průběhu roku 2003 byla zpřístupněna také útulna Maměnka. Areál Pusteven byl v době rekonstrukce prohlášen Národní kulturní památkou.

KONTAKTNÍ ADRESA:

Útulna Maměnka na Pustevnách
Prostřední Bečva
756 65 Prostřední Bečva
Česko (CZ)

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.vmp.cz

Typ záznamu: Lidová architektura
AKTUALIZACE: Eliška Černochová (Beskydy-Valašsko) org. 56, 15.03.2010 v 08:46 hodin
člen
Železnohorského
regionu
logo: MAS Železnohorský region