Svazek obcí Za Letištěm

Svazek obcí Za Letištěm

Umělá liščí nora [ Turistická zajímavost ]

Umělá liščí nora
Málo udržovaný areál umělé nory u benkovické silnice pozvolna chátrá. Byl zřízen v roce 1954 z podnětu vedoucího hradeckého polesí Josefa Herodka a úspěšného chovatele hrubosrstých foxteriérů Miloše Kostřici jako chovná stanice nazvaná "Pod Hanuší" pro OV České myslivecké společnosti.
V roce 1955 se zde již konala 1. krajská soutěž v norování. Místní lesníci a myslivci zajistili v následných letech tak vynikající podmínky pro čtyřnohé účastníky, jejich chovatele a příznivce myslivecké kynologie, že se pak na Hanuši konaly i soutěže celostátní. Již v roce 1964 byla postavena nová administrativní budova, 40 kotců pro odložení psů a hlediště pro 300 diváků pro mezinárodní soutěž.
Týdeník "Svět v obrazech" tehdy uveřejnil rozsáhlou reportáž, v níž uváděl: "...kvůli vavřínům honilo lišku a jezevce na šedesát nejrůznějších španělů, jezevčíků, pěti kategorie terierů a barvářů z NSR, NDR, Francie, Rakouska a Maďarska." ... Byla to velkolepá podívaná na nejlepší psy Evropy tehdejší doby, kteří u nás získali tituly CACIT. Byly vydány i pamětní medaile.
Celostátní norovací soutěže se tu pak mnohokrát opakovaly a pokaždé se hostům a snad i jejich psům na Hanuši líbilo.
Po roce 1992 se začaly měnit podmínky těchto kynologických soutěží, takže nora i celý areál v poslední době osiřely. Myslivecké sdružení Hanuša se snaží provádět kynologické soutěže v regionálním měřítku.
Umělá liščí nora

UMÍSTĚNÍ


AKTUALIZACE: Daniel Merhout (INFOMORAVA) org. 56, 21.02.2003 v 09:19 hodin
člen
Železnohorského
regionu
logo: MAS Železnohorský region