Svazek obcí Za Letištěm

Svazek obcí Za Letištěm

Ohradní zeď a kapličky křížové cesty Příbor [ Hradby nebo ohradní zeď ]

Příbor, Ohradní zeď a kapličky křížové cesty
Ohradní zeď farního kostela

Ulice Politických vězňů, Příbor

Ohradní zeď vymezuje prostor areálu farního kostela. Někteří badatelé usuzují, že právě na tomto místě byla ještě ve 2. polovině 13. století tvrz hrabat z Hückeswagenu. Později postavený farní kostel snad plnil v době ohrožení i strategickou a ochrannou funkci.

Ohradní zeď je postavena z lomového kamene a během své existence byla mnohokrát upravována. Její nynější podoba pochází zřejmě ze 2. poloviny 18. století., kapličky křížové cesty ze 2. poloviny 19. století.

Půdorys kapliček je půlkruhový, v mělkých nikách rámovaných dvojicí iónských pilastrů jsou keramické reliéfy "Křížové cesty" z roku 1887.

Hlavní vstup do areálu je naproti západnímu portálu kostela. Tvoří jej dvojdílná kovaná mříž, která je na každé straně doplněna menší jednodílnou brankou. Mříže pocházejí z roku 1809 a jsou zavěšeny mezi čtyři hranolové pilíře z přelomu 18. a 19. století. Později byly na tyto pilíře umístěny sochy sv. Jana Sarkandra, sv. Cyrila a Metoděje a sv. Jana Nepomuckého.

Křížová cesta
Křížovou cestu tvoří 14 kapliček kolem vnitřní strany zdi u farního kostela. Jejich plátěné obrazy byly r. 1887 nahrazeny keramickými reliéfy, které modeloval Vojtěch Mottl, profesor příborského německého gymnázia. Byly vypáleny v Neusserově továrně v Klokočově.

Příbor, Ohradní zeď a kapličky křížové cesty
Kapličky křížové cesty

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UPŘESŇUJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km
DALŠÍ INFORMACE: http://www.pribor.eu

AKTUALIZACE: Petra Kolářová (Kancelář vedení města) org. 139, 02.09.2013 v 14:57 hodin
člen
Železnohorského
regionu
logo: MAS Železnohorský region